Tryggt boende med radonsanering

Känner du dig orolig för om det är tryggt för barnen att leka i trädgården eller vara i ert hem? Med en radonsanering behöver du inte fundera på riskerna längre, utan du kan istället bli av med dem för gott.

När behövs radonsanering?

Radonsanering behövs framför allt i äldre hus, där blåbetong använts som byggmaterial. Innan man insåg riskerna med den här typen av betong användes det mycket, men det innehåller tyvärr radon som är ett cancerframkallande ämne. Därför har det slutat användas. Det är egentligen sällan någon fara så länge ingen renovering eller några förändringar sker i fastigheten, utan det är när radon frigörs som farorna kommer. Därför kan en radonsanering behövas i samband med en renovering. Du kan också göra den förebyggande om du känner dig orolig för vilka risker som finns eller om en radonmätning visat att det finns för höga halter av radon. Radon kan även finnas i marken eller i vattnet, så det är inte alltid det kommer från byggnaden.

Lugnet efter en radonsanering

Har du oroat dig mycket för radon kan det vara väldigt lugnande att få en radonsanering gjord. I samband med det kan det även vara läge att renovera fastigheten, eftersom en hel del arbete måste göras. Det kan göra att du får en slags nystart i ditt hus, med nya förutsättningar där du kan känna dig lugnare och mer tillfreds med situationen och ditt boende.

Ta hand om trädgården

Även om det sällan är några problem med radon i trädgården kan din rädsla såklart smitta av sig på allt som rör boendet, och kanske har du dragit dig för att odla bär, äta frukt från trädgården, eller tillbringa mycket tid där. Kanske har det känts tryggare att ha huset på avstånd. I så fall kan en radonsanering skapa en väldigt positiv förändring. Kan du slappna av efter att den blivit gjord finns det möjlighet att äntligen ge trädgården vad den behöver, skapa en uteplats där du kan trivas och på andra sätt visa din trädgård omsorg. Då kan den bli den plats där du känner dig mest hemma och avslappnad och där oron kan sjunka bort istället för att växa.

Ska oron styra?

Vissa kan invända och säga att om du oroar dig så mycket borde du gå i terapi istället för att göra en radonsanering, men handlar oron specifikt om radon är det inte säkert att det är det bästa sättet att handskas med problemet. Det är trots allt möjligt att få bort radon från fastigheten och det är något som kommer behöva göras förr eller senare, eftersom det är omöjligt att aldrig behöva renovera i huset. Att få bort det radon som finns där kan på ett effektivt sätt ta bort rädslan och göra att du blir lugn och trygg med ditt hem, helt utan att du behöver gå i terapi eller ta hand om din oro på andra sätt. Känner du att du har kvar oro även efter att radonet försvunnit eller om du behöver hjälp av andra anledningar kan det däremot vara läge att se till att du får stöd och kan bli tryggare i dig själv.