Städa och röj

När det är dags för vårstädning i trädgården kan man ganska snabbt inse hur mycket det är att göra. Även i en mindre trädgård blir det rejält med skräp under höst och vinter som ska bort. Dessutom kanske man vill byta ut möblemang, beskära träd eller liknande. Här tar vi upp en del saker som hör till städning och röjning i trädgården.

Köra skräp till tippen

Att hyra in en släpkärra inför städningen i trädgården är inte fel. På så sätt får man med sig gamla plantor, säckar med skräp, löv, grenar och annat. Det går också att köra bort gamla möbler, trasiga leksaker och annat man inte längre vill ha i sin trädgård. Med en bra släpkärra behöver man inte släpa in saker i bilen som också kan skräpa ner där. Som privatperson är det i regel gratis att lämna skräp på soptippen. I vissa kommuner kan man dock betala en avgift om ett lass överstiger ett visst antal kilo men det är sällsynt.

Elda grenar

Om man får många grenar när man beskär, eller om fruktträd gått sönder under vintern kan man med fördel elda grenarna. Självklart kan man också elda löv och annat trädgårdsavfall. Det är dock viktigt att man inte eldar material som är giftigt eller explosivt. Undantaget är giftiga växter som självklart får eldas. Man gör klokt i att ta reda på om det är eldningsförbud innan man börjar elda, och dessutom kan man av ren artighet berätta för grannarna att man planerar att elda. Eventuellt kan man också ringa den lokala brandstationen och berätta om eldningen. På så vis vet de att rökutveckling kan förekomma om någon skulle ringa och anmäla det.

Ordning i komposten

I samband med städningen i trädgården är det inte fel att också göra i ordning komposten. Gräv runt ordentligt och passa på att eventuellt ta bort jord som är klar att plantera i. Komplettera med lite extra löv eller annat som organismerna kan fortsätta ta hand om.

Sopa och kratta grusgången

Har man en grusgång är det också läge att ta hand om den. Även altaner och uteplatser kan behöva sopas och skötas. Grusgången behöver rensas från ogräs och krattas. Man kan också behöva fylla på grus om det saknas på något ställe. På så sätt blir hela trädgården välvårdad.