Plantera och rensa ogräs

Oavsett om man har en liten eller stor trädgård kan man njuta av att plantera och rensa ogräs. Eller ja, ogräsrensningen är kanske inget man njuter av men resultatet blir väldigt bra om man är noga. Ofta ser trädgårdsland och annat enormt mycket bättre ut om man får bort allt som inte ska vara där.

Vad ska man plantera?

När det kommer till det där med att plantera finns det väldigt många olika växter att välja mellan. Man kan plantera lökar, uppväxta plantor, eller mindre och förkultiverade sådana. Man kan också så fröer direkt i planteringsbädden och sätta potatis i större odlingar. Det kan löna sig att planera en del kring planteringarna. På så vis vet man vad som behöver köpas in. I och med planteringen är det också viktigt att man håller koll på vilka plantor som trivs tillsammans. Vissa vill till exempel ha mycket sol, andra lite. Samma sak gäller för växternas bevattning.

Ogräsrensning

Att rensa ogräs är kanske inte det allra roligaste men växterna trivs betydligt bättre och planteringarna blir finare. Man kan använda sig av en räfsa eller mindre spade för att få bort ogräset. Det går också utmärkt att rycka upp ogräset om man så vill. För att minska ogräset i trädgårdslanden kan man lägga ut trädgårdsbark på jorden. Då har ogräset svårt att komma upp till ytan.

Olika planteringslösningar

När man ordnar planteringar i trädgården kan det vara klokt att fundera över hur man ska plantera. Vill man kunna flytta runt sina planteringar kan krukor, balkonglådor eller hinkar vara en bra lösning. Vissa av dem kan förses med hjul så man slipper lyfta dem. Man kan också skapa upphöjda planteringar genom att använda pallkragar. De går att stapla på varandra så man får planteringen precis så hög som man vill ha den. Har man en väldigt stor trädgård kan man också anlägga trädgårdsland i gräsmattan. Man kan göra dem så stora man vill, och även dela av landen med små staket. Det går utmärkt att odla större växter som potatis, hallonbuskar, majs och annat som har en tendens att breda ut sig lite mer.

Få bort invasiva arter

När man börjar ta hand om trädgården och rensar upp finns det alltid en risk att man hittar med kraftigt och kanske invasivt ogräs. Jättebjörnloka och parkslide är två sådana exempel. Att bli av med de här ogräsen är inte helt enkelt. Men man har som ägare av trädgården faktiskt en skyldighet att ta hand om sådana saker. Det finns bekämpningsmedel att köpa i handeln, men man bör vara försiktig med dem. Man kan också försöka dra upp ogräset med rötterna, eller bränna bort dem. Får man absolut inte bort de invasiva arterna är det dags att ta in professionell hjälp.