Inreda trädgården för odling

När våren kommer börjar de flesta med en trädgård att flytta ut möbler, grillar och andra tillbehör. Man börjar fundera över planteringar, odling, frön med mera. Men att inreda trädgården är inte alltid så enkelt som man kan tro. Här får du några tips.

Börja med odling

När du ska börja med odling i trädgården kanske det är frön du startar med. När du försår inomhus är det bra att ha en växtlampa som ger de små plantorna rätt ljus samt värme. Då får de perfekta förutsättningar att växa upp till stora och kraftiga plantor.

Ordning i växthuset

Har du ett växthus på tomten kan du enkelt odla även de växter som kräver ett varmare och mer fuktigt klimat. Här kan du sätta in blomsterbäddar, krukor, odlingslådor och annat beroende på hur stort växthus du har. Under de kallare nätterna, eller om solen håller sig borta under ett par dagar är en växtlampa kanon att ha så växterna mår bra.

Har du plats är det inte fel att sätta in en liten sittmöbel, någon hylla att ha saker på och lite förvaringslådor. Då kan du lägga redskap, en vattenkanna, jord och annat i växthuset så du har allt nära till hands.

Uteplanteringar

När det kommer till uteplanteringar är det inte så lätt att sätta ut växtlampor för att plantorna inte ska frysa. Därför är det viktigt att välja frosttåliga växter, vinterhärdiga varianter eller att helt enkelt vänta tills dess att temperaturen utomhus är hög nog för att växterna ska trivas.

Utomhus finns det i stort sett inga gränser för hur en plantering kan se ut. Du kan göra friland på marken, plantera i pallkragar, göra odlingar i blomkrukor eller liknande. Har du en större tomt kanske du också vill odla grönsaker, potatis eller andra rotfrukter. Kanske passar det att plantera träd, buskar eller att göra en fin kombinerad plantering med blommor som blommar under olika tider på året så det alltid är vackert att titta på.

Hitta rätt växter

Det där med att hitta rätt växter är kanske inte alltid så enkelt som man kan tro. Alla har inte erfarenhet av trädgårdsplantering, och bara en sådan sak som att veta vilka växter som vill ha en växtlampa över sig kan vara svårt.

Det kan vara klokt att be om hjälp om man är tveksam. De flesta blomsteraffärer har kunnig personal som vet vad växterna behöver för att trivas. Det finns också företag som åker hem till dig och på plats kan de enkelt se jordens kvalitet, omgivningen och vilka växter som kan vara ett bra alternativ för din trädgård. De kan också hjälpa till med inredning i växthus, montering av en växtlampa och allt annat som hör trädgården och odling till.