Besvärande getingar

En sak som hör sommaren till är getingar. Vissa gillar krypen mer än andra, och några är rent av rädda för dem. Man kan också vara allergisk mot getingar och då vill man absolut inte bli stucken.

Är getingar nyttodjur?

När det gäller getingar har de inte lika stor nytta som humlor eller bin. Förvisso äter getingar myggor och knott, men de pollinerar inga växter och ger ingen honung. Direkta nyttodjur kan man alltså inte säga att de är.

Ordna en geting-skrämma

Om man vill slippa getingar på till exempel en uteplats kan man prova att hänga upp en luftfylld papperspåse som liknar ett getingbo. Getingar är revirtänkande insekter och de vill inte bygga bo på samma ställe som en annan getingsläkt.

Fällor för getingarna

Om planen med det falska getingboet inte fungerar kan man också göra fällor för getingarna. Det går enkelt genom att dela en PET-flaska på mitten. Man fyller den undre halvan med saft och trär i den övre halvan som en tratt. Getingarna lockas ner till saften, men de kan inte hitta upp igen.

Bli av med getingbon

Små getingbon kan man i regel ta bort själv, men det är i regel klokt att anlita en saneringsfirma för att ta bort större sådana.