När du behöver en minigrävare i trädgården

Det finns många anledningar till när hemmafixare behöver hjälp av en trädgardsmaskin i trädgården. Att få grävhjälp av en minigrävare när du till exempel bygger en altan, anlägger grusgångar, lägger stenplattor, dränering eller en damm kommer att spara dig en massa tid och tungt arbete.

Dränera trädgården

Det är inte ovanligt att en större (eller mindre) yta i en trädgård samlar fukt och gör marken vattensjuk. Dessa ytor är inte attraktiva och är mer eller mindre oanvändbara. Lösningen är att dränera marken. Förutsättningarna kan variera och kommer att bestämma hur dräneringen bör utföras för att få önskat resultat. Även om du planerar att göra arbetet själv kan det vara en god idé att anlita en sakkunnig först så att du får en professionell bedömning innan du börjar gräva. Grävarbete med blöt och tung jord bör helst utföras med en minigrävare. Innan du börjar gräva måste du först bestämma var vattnet ska ledas eftersom det är där som diket grävs. För dräneringen kommer du att behöva dräneringsrör, grus, eventuell duk och givetvis grävkraft. Du kan gärna komplettera med ett specialrör som gör det möjligt att spola dräneringsröret vid behov.

Hyr minigrävare

För större projekt i trädgården eller på tomten är en minigrävare ett fantastiskt hjälpmedel. En minigrävare kommer att få jobbet gjort väldigt fort och du slipper att själv utföra tungt grävarbete. För att använda en minigrävare behöver du som väl är inte köpa en maskin utan det går bra att hyra en. När du hyr minigrävare och bor i Stockholm bör du kika in hos Hyr Min Maskin först. Det här är ett företag som hyr ut minigrävare till både nybörjare och proffs till bra pris. Du kan välja mellan ett stort antal minigrävare samt grävmaskiner av välkända tillverkare såsom Volvo, Bobcat och Hitatchi som alla kan kombineras med ett flertal tillbehör. Oavsett om du gräver för en pool, husgrund, septitank, gångar, dränering med mera kommer du att kunna hyra den perfekta minigrävaren för just ditt projekt. Företaget hyr ut minigrävare i samtliga kommuner i Stockholm och du kan enkelt och smidigt boka din maskin online. När du hyr en minigrävare hos Hyr Min Maskin kommer du att få den levererad i tid samt tillgång till kundsupport sju dagar i veckan.

Grusgångar

Vid de flesta projekt och anläggningar som utförs i en trädgård kommer du att behöva gräva ut först. Ett av de vanligaste beläggningarna i svenska trädgårdar är grusgångar eller grusbeläggning utmed husväggar. En grusgång kan ringla sig fram i trädgården, sträcka sig fram till bostadshuset eller anläggas mellan byggnader. Förutom att många gillar charmen med grusgångar är det ett både billigare och enklare alternativ till stensatta gångvägar.

Till att börja med behöver du bestämma hur bred din gångväg ska vara och var den ska placeras. När du är klar med formen och placeringen ska kanterna skäras, gärna med en kantskärare eller spade, innan du börjar gräva. Det är både tungt och väldigt tidskrävande att gräva för hand så det är rekommenderat att hyra en minigrävare. Rulla ut en geotextilduk på den utgrävda gången. Duken kommer att förhindra att gruset blandas med jord vilket förstör grusets dränerings effekt. Innan du lägger på grus behöver du ett första lager av makadam (bärlager) som bör vara minst fem centimeter tjockt. Slutligen lägger du på det sista lagret med sten som bör vara runt tre centimeter tjockt.